Belépés
Kereső

Sincur Sysa


Hozd létre a saját névjegyed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Favicon maker- Create a favicon from any image

Garázsvásár adózása

 

Adózás

Amit tudnod kell az adózási szabályokról, amennyiben magánszemélyként saját ingóságot értékesítesz:

■az ilyen tevékenységből származó évi összjövedelmed 200.000 Ft-ig adómentes.

■jövedelem = eladási érték-beszerzési érték, amennyiben a beszerzési érték nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a a vélelmezett jövedelem.

■konkrét példán keresztül: ha egy év alatt 800.000 Ft-ot keresel a cuccaid eladásával és nem tudsz megállapítani beszerzési értéket, ezért jövedelemként a 25%-ával számolsz, az 200.000 forint. Eddig adómentes. Tehát 800.000-ig simán elmehetsz/év!

■E felett az összeg felett keresett pénzt be kell vallani, tehát pl. ha a 800.000 felett keresel még 500.000-et, annak a 25%-át kell venni, ami jövedelemnek minősül és ezután, azaz 125.000 forint után kell 16% adót fizetned.

■Ezeket az éves adóbevallásban kell megtenni.

■Elméletileg mindent le kell papírozni, az adómentes részt is, hogy bizonyítani tudd, mennyi jövedelmed volt ebből, erre a célra lehet gyártani mini adásvételi szerződéseket, ellenőrzés bármikor jöhet. Én bolhapiacon, vagy egyéb helyen még sose kaptam semmilyen papírt:) Mivel ilyen esetekben általában nem nagy értékekről van szó, ezért nem igazán tudom elképzelni, hogy túl nagy esély lenne egy ellenőrzésre.

■Ha nagyobb értéket adsz el, arról mindenképp érdemes egy papírt írni...

0.03 mp